Siège Social Caisse d\'Epargne Aquitaine Poitou-Charentes

2013 / 2017

Caisse d'Epargne headquarters of Aquitaine Poitou-Charentes

Office & Industry

New Caisse d’Epargne headquarters of Aquitaine Poitou-Charentes

Located on one of the banks of the Garonne river, the new headquarters enhances Bordeaux’s urban space and heritage around the Paludate dock.

The volume unity reinforces its image of solidity. Strata, folds, intervals and faults animate its façades and convey a contemporary aesthetic on a human scale.

The project aims to take advantage of the site and its orientation to reduce the need of all energy uses. The compact design of the building minimizes heat loss; its transparency helps reducing lighting consumption and solar protections are part of an eco-design approach. This passive approach optimizes the functioning of the positive energy building.


Contracting : Authority Bouygues Immobilier
Architect : Architecture-Studio
Project management coordinator : Artelia
Engineering : Khephren
Building Control : Socotec
Environnemental Engineer : Alto Ingénierie
Acoustics : LASA
Façade engineering : VS-A
Surface Area : 11 200 m²
Competition : 2013, winner
Completion : 2017

Bordeaux, France

Caisse d'Epargne headquarters of Aquitaine Poitou-Charentes

+ infos