2014 / 2020


Housing / Office & Industry / Towers

Mixed use building: offices, residential apartments, retail and café/restaurant.

Located at the southern entrance to Beirut central district and its most important public space, the Martyr’s square, close to one of Beirut historical buildings: the Catholic Armenian Church. The site is at the intersection of two much-contrasted urban environments: the large scale of the fast and noisy Ring, the smaller scale of the slow and quiet Saifi Village.
Saifi 901 building is designed to be an identifiable sculptured volume that marks the entrance to Beirut central District. Its architecture and mixed-use functional organization are an optimal answer to the site constraints and opportunities.
In respect of the scale and template of the nearby church, the building volume has three horizontal subdivisions that beak its height into three parts rhythmed by four horizontal “green” strata, from the ground to the rooftop. Its upper part is dynamically orientated towards Solidere and the sea.

As a vertical landscape, the building materials are stone and vegetation that protect the glazed openings from direct sun exposure. It acts as a buffer between the building and the Ring to create a pleasant environment for the working spaces.
The northern part of the building hosts the residential apartments that benefit from a green environment. The upper floors that crowns the building host even more prestigious apartments, enjoying wide city views and for some of them, sea view and hanging gardens.
Facing Place Debbas, the garden at ground floor offers an ideal landscaped terrace to the café/restaurant that would be part of the retail.

Saifi 901 is a true enhancement of the public realm and the street life of this unique location in Beirut.

Architect: Architecture-Studio
Surfaces: 13 000 m²
Order: 2014
Delivery: 2020

Beyrouth, Lebanon


+ infos