冈城法院

1993 / 1996

Courthouse

Public facilities

Courthouse composed of a Court of Appeal, a Court of Assizes, and an Employment Tribunal

A cornerstone of the Gambetta plaza, the Courthouse is a determining factor in the new district’s development. The reflection on the monumentality of the judiciary institution, between autonomy and contextuality, gave rise to a strong, unifying image visible in various degrees throughout the city. The edifice is structured by three distinct orders that are superimposed and dialogue with one another. The urban contextual order defines the external volumetry of all buildings in the area, by means of horizontal rails that materialize the blueprint. The institutional order asserts the autonomy of the Courthouse, in a particular and synthetic form emanating from its contextual frame. The internal order of the different jurisdictions is manifested on the outside in a cruciform geometry that distinguishes them and organizes them into a hierarchy, thus signifying the content of the building.
The Courthouse is set around a large atrium, a veritable urban piece aligned with the square; the glass facades reflect the service activity of the institution. The Courthouse’s architecture provides all the keys to its organization and its specific function, thus breaking, through this rigorous “structural transparence” of the various orders it is made up of, the image of an opaque, inward-looking building.


Client: Department of Justice
Architect: AS.Architecture-Studio
Engineering: Oger International
Surface: 9,500 sqm
Competition: 1993
Completion: 1996

Caen, France

Courthouse

+ infos